
KSIĄŻKI MTKW 2025 katalog on-line
Półksiężyc na talerzu. Tradycyjne tatarskie receptury

Autor / autorzy:
Katarzyna Jędrzejczyk Kuliniak, Barbara Pawlic-MiśkiewiczNazwa wydawnictwa:
Muzułmański Związek Religijny w RP Najwyższe Kolegium MuzułmańskieISBN:
978-83-65802-47-7Rok wydania:
2024Opis:
Książka Półksiężyc na talerzu. Tradycyjne tatarskie receptury to książka kucharska przygotowana przez – Katarzynę Jędrzejczyk Kuliniak i Barbarę Pawlic-Miśkiewicz. Autorki prezentują przepisy kuchni tatarskiej uzyskane podczas licznych spotkań z podlaskimi gospodyniami i gospodarzami prowadzonych w latach 2012, 2023–2024.
Pierwszą część książki stanowią obszerny wstęp oraz rozdział główny O kuchni tatarskiej, prezentujący tło historyczne oraz zasady wywiedzione z islamu, a także tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Druga część książki to przepisy ułożone w sześć grup tematycznych: Potrawy świąteczne i obrzędowe, Pierogi, Potrawy z ziemniaków, Potrawy jednogarnkowe, Gęsina i Słodkości. Łącznie 35 przepisów, którym towarzyszą autorskie zdjęcia i komentarze kulturowe.
Uzupełnieniem publikacji są: Słownik kuchni i tradycji, Indeks potraw i Podziękowania.
Autorki wierzą, że książka uchroni przepisy przed zapomnieniem i będzie służyć kolejnym pokoleniom smakoszy.